İçeriğe geç

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Evraklar

Evlilik toplumun devamlılığını sağlayan bir kurumdur. Evliliklerin sürekliliği ve devamlılığı toplumun devamlılığı için zaruridir. Boşanmak toplumu temelden etkileyen bir olaydır, bu sebeple boşanmaya dair iş ve işlemler de bir takım kurallar içerisinde gerçekleşmektedir.

Boşanacak kişilerin bu taleplerini bir davayla ortaya koyması, boşanma kararının bir hakim tarafından verilmesi gerekmektedir. Boşanma çekişmeli veya anlaşmalı şekilde olabilir. Çekişmeli davalar şiddetli geçimsizlik kapsamında genel sebeplere dayalı bir boşanma olabileceği gibi TMK (161-165 )zina, eşe karşı suç işleme, yüz kızartıcı suç işleme, akıl hastalığı, terk gibi özel sebeplerle de açılabilir.

Boşanma davası her ne sebebe dayalı olursa olsun davanın mahkemede kabul görebilmesi için birtakım evraklar hazırlamak gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası için gerekli evraklar oldukça basittir. Dava dilekçesi davayı açan kişi tarafından imzalanmış olmalıdır. Her iki tarafın da anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamış olması zorunludur. Bir avukatınız varsa; avukatınız sizin yerinize davayı açabilir, ancak buna rağmen davayı siz açmak istiyorsanız avukatın davayı takip etmesi için vekaletnamenin sunulması zorunludur.

Vekaletname eksik olduğu takdirde davayı açan kişiye bu eksikliği gidermesi için bir hafta süre verilir.

  • Dava dilekçesi
  • Kimlik veya Pasaport
  • Anlaşmalı boşanma protokolü
  • Avukat vekaletnamesi

Boşanmak isteyen eşler dava açmak zorundadırlar. Boşanma davaları, öne sürülecek boşanma sebebine, tarafların boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında uzlaşıp uzlaşmamalarına ve Kanun’da belirtilmiş koşullara göre farklı türlerde olabilmektedir. Her durumda boşanma için gerekli belgeler hazırlanacak olup ilk hazırlanacak olan belge boşanma dilekçesi olmaktadır. Taraflar, ister anlaşmalı boşanma davası, isterse çekişmeli boşanma davası açacak olsun, mutlaka boşanma dilekçesi ve birçok evrak hazırlamaları gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşma boşanma koşulları yasalarla belirtilmiştir. Anlaşmalı boşanma şartları ise:

  • Anlaşmalı olarak boşanabilmek için evliliğin bir senesini doldurmuş olması gerekmektedir.
  • Evlilik tarihlerinden itibaren bir senenin dolmuş olması durumlarında tarafların anlaşmalı olarak boşanma davası açması mümkündür.
  • Bir senelik evlilik koşullarının yerine getirilmesi durumlarında boşanma ile meydana gelecek tüm konularda uzlaşma sağlanmış olması gerekmektedir. Bu uzlaşmalar anlaşmalı boşanma protokolü ile hazırlanmalıdır.
  • Anlaşmalı boşanma protokollerinde iki tarafın da hür iradeleri ile hazırlanmış olması gerekmektedir.
  • Boşanmayı talep eden tarafların, varsa ortak çocuklarının velayetleri hakkında da karara varması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma protokollerinin karşılanması davanın kabul edilmesi için oldukça önem teşkil etmektedir.

Bundan dolayı da alanında uzman bir avukattan yardım almak gerekmektedir.

Aksi durumlarda hak kayıpları meydana gelebilir ve mahkeme boşanmayı reddedebilir. Bu koşulların yerine getirilmesinden sonraki en önemli koşul ise, boşanma davası talebinde bulunması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma davası süresi mahkemenin yoğunluğuna ve davanın içeriğine göre değişmektedir. Genel olarak anlaşmalı boşanma davaları kısa sürede sonuçlanmaktadır. Bunun yanı sıra Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesine göre evlilik birliğinin temelden sarsılması halinde, tarafların anlaşmalı boşanma koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Bunun yanında her boşanma davası, diğerlerinden farklıdır. Bundan dolayı da kişiye özel bir dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Yapılacak olan yanlışlar ve hatalar, davanın reddedilmesine ya da çekişmeli olarak devam etmesine yol açabilir.

Bu gibi durumların yaşanmaması için 3 sene içerisinde aynı sebeple boşanma davası açılabilmesi söz konusu olmamaktadır. Boşanma davası açılırken en önemli unsur, dilekçe ve anlaşmalı boşanma protokolü olmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davaları boşanmak isteyen tarafların karşılıklı olarak bu konuda karar almaları ve boşanma kararı yanında. Ortak çocuklarının velayeti, nafaka ile mal paylaşımı gibi konularda da anlaşmış olmaları ile mümkün olabilmektedir.

Bu şekilde açılacak davalar oldukça kısa sürede tamamlana bilmekte ve boşanma işlemleri kısa sürede gerçekleşebilmektedir. Davanın Kısa sürmesi için ayrıca Anlaşmalı Boşanma İşlemleri İçin Gerekli Evraklar bilinmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davalarının açılması ve bu şekilde kısa sürede boşanmasının mümkün olması için yasalarda belirli olan anlaşmalı boşanma şartlarının yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Ancak bu şartların yerine getirilmesi durumunda boşanmak isteyen taraflar anlaşmalı boşanma davası açabilmektedirler.

Bu konu hakkında benzer makleler için tıklayın

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?