İçeriğe geç

Kişiye “Geri Zekalı” Demek Hakaret Suçunu Oluşturur Mu?

Sevgili okurlar gün oluyor insan çok sinirlenerek olaylar oluyor. Bazen karşılaştığınız insanlar sınırları çok zorlayabiliyor. Bazen aşırı stres ve yoğun çalışma sinirlerinizi gerebiliyor.Bu tarz durumlarda insanlarımız ihtiyari ya da gayri ihtiyari karşısındaki insanlara tepki veriyor. Bu tepkiler kimi zaman fiziksel şiddete bile ulaşsa da yazımızda bu boyuta ulaşmayan ve çok yaygın kullanılan bir kelimenin yani “geri zekalı” kelimesinin başınıza dert olup olmayacağı hakkında konuşalım. 

Değerli dostlar insan ne durumda olursa olsun ağzını bozmamalı,sabırlı olmalı. Kötü söz ağzınızdan çıkana kadar sizin esirinizdir,ağzınızdan çıktıktan sonrada siz onun esiri haline gelirsiniz. Ayrıca en başta kişinin kendine olan özsaygısı gereği kullandığı cümlelerin cirkinleşmemesi gerektiğini iyi bilmesi gerekmektedir.  Mevlana Celaleddin Rumi nin enfes bir tanımı var ” …kalp deniz,dil kıyıdır,denizde ne varsa kıyıya o vurur….” Bu doğrultuda tavsiyemiz kötü söz ve söylemlerden,  bu söylemlerin olduğu ortamlardan dahi uzak durmak en güzeli.  Peki gelelim  maalesef çok yaygın olarak kullanılan ” geri zekalı ” kelimesine. Yargıtay der ki ; 

 “….. Hamile olan eşini hastaneye getiren sanığın; evrakta eksiklik olduğunu söyleyen katılan doktora yönelik; “…benim eşim oyuncak mı oradan oraya gönderip duruyorsunuz, bu servisi dağıtacağım, geri zekalı, senin beynini dağıtırım” dediği, serviste bulunan telefonun ahizesine vurarak kırılmasına neden olduğu böylece sanığın üzerine atılı kamu görevlisine yönelik hakaret, kamu malına zarar verme ve tehdit suretiyle görevi yaptırmamak için direnme suçlarını işlediği iddia olunan somut olayda; Sanığın, katılana hitaben “…geri zekalı ..” diyerek hakaret içeren cümleleri aleni ortamda sarfettiği ve servis telefonu kırarak zarar verdiği anlaşıldığından hakaret ve kamu malına zarar verme suçlarının oluştuğuna yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir..…..” ( YARGITAY 23. CEZA DAİRESİ Esas : 2015/15502 Karar : 2015/7533  sayılı karar )


 Yani basitçe ve yaygın olarak kullanılan bu kelime hakaret suçuna vücut verir. Peki cezası ne ?  Türk Ceza Kanunu Madde  125-  (1)  Bir  kimseye  onur,  şeref  ve  saygınlığını  rencide  edebilecek  nitelikte  somut  bir  fiil  veya  olgu  isnat eden  (…)  (1)  veya  sövmek  suretiyle  bir  kimsenin  onur,  şeref  ve  saygınlığına  saldıran  kişi,  üç  aydan  iki  yıla  kadar  hapis  veya adlî  para  cezası  ile  cezalandırılır.  

Mağdurun  gıyabında  hakaretin  cezalandırılabilmesi  için  fiilin  en  az  üç  kişiyle  ihtilat  ederek işlenmesi  gerekir. Evet değerli okurlar gerek ahlaki gerekse de kanuni yükümlülüklerimiz gereği hakaret içerikli her türlü kötü söz ve söylemlerden uzak kalmak gerekir. Hayatınız boyunca neşeyle ve sağlıklı kalın. Saygılarımla…

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?