İçeriğe geç

Anlaşmalı Boşanma Kaç Gün Sürer ?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanmaya dair bütün hususlar konuşulup ortak karara varıldıktan sonra anlaşmalı boşanma dilekçesi ile protokol hazırlanır. Eşlerden birisi davayı açabilir (davayı ilk kimin açacağı önemli değildir); anlaşmalı boşanma dilekçesi verildikten sonra diğer eş açılan davayı kabul ettiğine ilişkin beyanda bulunmalı ve protokol sunulmalıdır. Çiftlerin dosyaya sunduğu protokolde hukuka aykırı bir durum ve taleplerin tam olması halinde duruşma günü verilecektir. Sözleşme, hukuka aykırı hazırlanmışsa sözleşme düzeltilmesi gerekir ve hukuka uygun düzeltim gerçekleştiği vakit duruşma günü verilecektir.

Boşanma gerçekleştikten sonra gerekçeli kararının yazılması beklenir ve yazıldıktan sonra bu karar nüfus müdürlüğüne gönderilir. Bu prosedür yaklaşık 1 ay sürebilir.

Mahkemenin iş yoğunluğu fazla olduğundan 1,5 – 2 ay sürmektedir. Boşanma kararının verilmesinin ardından bir ay içerisinde gerekçeli hüküm yazılmak zorundadır. Gerekçeli kararın yazılmasından sonra bu karar çiftlere tebliğ edilecektir. Gerekçeli kararın eşlere tebliğ edilmesiyle yasal itiraz süreleri başlayacaktır. Karara taraflar yasal süre içerisinde itiraz etmezlerse evlilik kurumunun sona erdirilmesine yönelik karar kesinleşmiş olacaktır. Kararın kesinleşmesi sonrası 1 hafta içerisinde ilgili nüfus müdürlüğüne kesinleşme şerhi gönderilecektir.

Anlaşmalı boşanma davası ne zaman açılır?

  • Çiftlerin Türk Medeni Kanunu’na göre en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir. 1 yıldan kısa süren evliliklerde anlaşmalı boşanma yoluna başvurulamaz.
  • Anlaşmalı boşanma davası için gerekli evraklar: Anlaşmalı boşanma protokolü – dilekçesi ve sözleşme düzenlemesinde; nafaka, mal rejiminin tasfiyesi, tazminat, velayet konularında uzlaşmış ve mutabakata varılmış olunmalıdır. Tazminat konusunda taraflar ödeme konusunda anlaşmış ise protokol maddesine hangi gün kimin banka hesabına ödeneceği detaylandırılmalıdır. Velayet konusunda da taraflar mutabık olmalı, velayet hakkı kimde kalacak ise protokolde belirtilmelidir. Anlaşmalı boşanmada çocuğu görme konusu önemli olup, velayet hakkı almayan kişi ile kişisel ilişki günleri tesis edilmelidir.
  • Çiftlerin duruşma esnasında bulunması zorunludur. Çiftlerden birisi dahi gelmediğinde boşanma gerçekleşmeyecektir. Bunun yanında eşlerden her ikisi de dosyasının takibi için avukat tutmuş olsa dahi avukatlarıyla eşlerin duruşmaya katılma zorunluluğu gerekmektedir. Eşler ayrılmak istediklerini mutlaka mahkeme huzurunda tekrar beyan etmelidir.

Boşanma Davası En Fazla Ne Kadar Sürer?

Boşanma davalarının nasıl açıldığı konusuna bakacak olursak; öncelikle bir dilekçeler aşaması geçilecektir. Dilekçeler aşamasında davacı eş bir dava dilekçesi sunmaktadır. Sunulan bu dilekçe karşı tarafa tebliğ edilmektedir. Bu aşamada karşı tarafın 14 günlük bir cevap verme süresi vardır. Sonrasında ise 2. cevap dilekçeleri verilecek ve bu dilekçelere ilişkin de aynı süreler uygulanacaktır. Dilekçelerin taraflara tebliği için ise 30’ar günlük süreler öngörülmüştür. Sonuç olarak ortalama 120 günlük bir dilekçeler aşaması mevcuttur.

Dilekçeler aşamasının ardından taraflara ön inceleme duruşması tarihi tebliğ edilecektir. Uygulamada ön inceleme duruşması ilk duruşmayla aynı gün yapılmaktadır. Ön inceleme duruşmasının ardından aslında en uzun aşama diyebileceğimiz tahkikat aşamasına geçilecektir. Bu aşamada hâkim vakıaları inceleyecek, delilleri değerlendirecek, tanıkları dinleyecek, gerek gördüğü takdirde bilirkişi desteği alacak, pedagog raporları alacaktır. Daha sonra bilirkişi raporları, uzman raporları taraflara tebliğ edilecektir.

Taraflar isterlerse bu raporlara itiraz edebileceklerdir. Tahkikat duruşmasından, raporlara itiraz edildikten, tanıklar dinlendikten sonra sözlü yargılama yapılacak ve karar duruşmasına geçilecektir. Karar duruşması ile beraber hâkim ya boşanma davasının kabulü ya da davanın reddi yönünde bir karar verecektir. Hâkim daha sonra gerekçeli karar verecek ve bu karar da taraflara tebliğ edilecektir. Taraflar gerekçeli kararla birlikte istinaf başvurunda bulunabileceklerdir. İstinaf aşaması sonucunda kararın kesinleşmesi en az 1 yıl sürmektedir. Sonuç olarak kesin bir süre verilmemekle beraber yaklaşık 3 yıl içerisinde boşanma davaları kesin karara bağlanmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Kaç Celse Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası yukarıda da ifade ettiğimiz üzere tarafların boşanma konusu ve fer’ileri hususunda anlaştıkları bir dava türüdür. Dolayısıyla bu davalar çok uzun sürmemektedir.

Anlaşmalı boşanma davalarında boşanma kararı genellikle tek celsede verilmektedir. Ancak hâkimin tek celsede karar verme gibi bir zorunluluğu yoktur. Zira hâkim anlaşma protokolünde eksiklikler olması halinde davanın ertelenmesine karar verebilmektedir. Yine bununla beraber taraf iradelerinin protokolle uyuşmaması halinde de hâkim boşanma davasının ertelenmesine yönelik karar verebilmektedir. Bu hallerde celse sayısı birden fazla olabilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Kaç Celse Sürer?

Çekişmeli boşanma davalarına ilişkin süre yukarıda da ifade ettiğimiz üzere tarafların üzerinde anlaşamadıkları hususların sayısı ve mahiyetine göre değişmektedir. Bununla beraber çekişmeli boşanma davaları ortalama 5-6 celse sürebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Süresi Nasıl Hızlandırılabilir?

Boşanma durumu toplumsal yaşamda önemli olan konulardan biridir. Evlilikler kadar doğal olan bu süreçte boşanmak üzere olan çiftlerin bazı bilgileri atlamaması gerekir. Kaçırılmaması ve atlanmaması gereken konular dava sürecinizin hızını da belirleyecektir. Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer ve nasıl daha hızlı sonuçlanır diye düşünüyorsanız, bunun için dikkat etmeniz gereken bazı konular şöyle:

Anlaşmalı boşanma yapacaksanız kararınızdan vazgeçmemeniz önemlidir. Anlaşmaktan vazgeçen taraflar olduğunda çekişmeli boşanma davası yoluna gidilecek ve sürecin aşırı uzamasına maruz kalacaksınız. Eğer anlaşarak boşanma kararınız sabitse, bu defa dikkat etmeniz gereken konu duruşmalara birlikte katılmanızdır. Taraflardan biri duruşmaya katılmadığında davanın ertelenmesi gibi bir risk söz konusudur.

Tazminat, nafaka, çocukların velayeti gibi konularda fikir birliğinizin tam olması ve bozulmaması da hızlıca sonuçlanan bir boşanma davası getirecektir. Bu konuları mahkemeye başvuru öncesi çözüme kavuşturmuş olmalısınız.

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?