İçeriğe geç

CİNSİYETE GÖRE BOŞANMA SONRASI BEKLEME SÜRESİ

Değerli okurlarımız, Hakimiyet Gazetesinde sizlerle buluşmamızı sağlayan bu köşemizde toplum nezdinde merak uyandıran ve herkesi ilgilendiren konularda bilgiler paylaşacağız, çalışmamızın faydalı olması dileğimle….

Boşanmadan sonra doğal olarak insanlar hayatlarına devam edecekler. Peki hemen evlenmeye cesaret edebilecek cesur ve umarız şanslı kimseler hemen evlenebilecek mi ? Kanun buna müsaade ediyor mu ? Yahu bir düşünün ve kafanızı toplayın, size şu kadar da süre, sonra yine evlenecekseniz evlenin mi diyor ? Yoksa süre koymasında başka amaçlar mı var ? Sorular bitmez, bakalım bu durumda ne olacak ve cinsiyete göre ortaya çıkan durumları inceleyelim.

BOŞANDIKTAN SONRA ERKEK:

Erkek için boşandıktan sonra beklenmesi gereken bir süre yoktur. Erkek, boşandıktan sonra istediği zaman evlenebilir.

BOŞANDIKTAN SONRA KADIN:

Kadın boşanmasının kesinleşmesinden 300 gün sonra evlenebilir. Bu kadar beklemek istemiyorsa ve hamile değilse ya da son boşandığı kocası ile tekrar evlenmek istiyorsa aile mahkemesinden alacağı kararla bu süreyi beklemeden evlenebilir. Bekleme süresine iddet süresi de denir.

İddet Müddeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İddet Müddeti Nedir ?

İddet müddeti, ya da bekleme süresi, Türk Medeni Yasasına göre boşanan kadının tekrar evlenmesi için beklemesi gereken üç yüz günlük süredir.

Yasa hazırlanırken; boşanmanın kesinleşmesinden önce her iki tarafın cinsel ilişkiye girmiş olma ihtimalini düşünerek, doğacak çocuğun babasının kim olduğunun ortaya çıkarılması ve karışıklıkları engelleme amacıyla koyulan şarttır.

Azami gebelik süresi olarak belirlenen 300 günlük sürede doğacak çocuğun babasının boşanan koca olabileceğine dayanan babalık karinesinden doğan bu süre, kesin olmayan evlenme engeli hükmünde olup bir kadının bu süre içinde evlenmesi halinde evliliğinin iptal edilmesine sebep olmamaktadır.

Kadının hamile olmadığının ispatı ya da boşandığı eşiyle tekrar evlenmesi halinde bu süre şartı aranmamaktadır. Erkekler için ise boşandıktan sonra tekrar evlenebilmek için böyle bir kısıtlama yoktur.



İddet Süresi Nasıl Kaldırılabilir?


Bu süre beklenmeden evlilik yapmak isteniyorsa, kadının aile mahkemesinde iddet müddetinin kaldırılması için dava açması gerekmektedir. İddet müddetinin kaldırılması için dava açılacak görevli mahkeme aile mahkemesidir. Dava sırasında, müddetin kaldırılmasını isteyen kadının, hastaneden alınacak rapor ile hamile olmadığını kanıtlanması sonucunda, iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilebilecektir.



ddet Süresi Hesaplama Yöntemi Nasıl Yapılır ?

İddet süresinin hesaplanabilmesi için her şeyden önce boşanma kararının ne zaman kesinleştiğinin bilinmesi gerekmektedir. Eğer boşanma kararının kesinleştiği tarih net olarak biliniyorsa bu tarihin üzerine 300 gün eklenerek iddet süresinin ne zaman sona erdiği hesaplanabilir. Ancak Medeni Kanun iddet süresi için “10 ay” terimi yerine “300 gün” ifadesi kullandığı için iddet süresi hesabında ay bazlı hesap yapmak yanıltıcı olabilir ve iddet süresinin hesaplanmasında her zaman gün bazlı yöntem kullanılmalıdır.



İddet Müddetinin (Bekleme Süresinin) Kaldırılması Davası ne kadar sürer?

Dava süresi içinde gerekli tüm etmenler yerine getirildiğinde bir hafta ile bir ay içerisinde iddet müddetinin kaldırılması davasının sonuçlanabilmesi mümkündür. Ancak yargıda bazen aksilikler yaşanabilmekte ve bu davaların altı aya kadar uzaması da söz konusu olabilmektedir.

Değerli okurlarımız, yuvanız daima şen olsun, bu konularda en küçük bir probleminiz olmasın ancak yine de bunları bilmekte fayda var.. Saygılarımla…

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?