İçeriğe geç

Hakaret Sayılan Günlük Hayatta Kullandığımız Kelimeler

Hakaret Sayılan Günlük Hayatta Kullandığımız Kelimeler

Günlük hayatta öfke, kızgınlık ya da stres gibi duyguların etkisiyle farkında olmadan kullandığımız bazı kelimeler, Türk Ceza Kanunu’na göre hakaret olarak kabul edilebilir ve cezai yaptırıma yol açabilir. Bu makalede, günlük hayatta sıkça kullandığımız ve hakaret olarak değerlendirilebilecek kelimeleri inceleyeceğiz. Ayrıca, hakaret suçunun oluşması için gerekli şartları ve bu suçun cezasını da ele alacağız.

Hakaret Nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesine göre bir kimseye onur, saygınlık ve şerefine saldırı kastıyla sövmek veya hakaret etmek hakaret olarak tanımlanır. Hakaret, sözlü veya yazılı olarak yapılabileceği gibi, jest ve mimiklerle de ifade edilebilir.

Hakaret Sayılan Kelimeler:

  • Ahlaksız, hayasız, orospu, pezevenk
  • Lanet olsun, kahrolsun
  • Gerizekalı, aptal, salak
  • Hayvan, köpek, domuz
  • O.ç., p.ç.
  • Sülaleni s.kerim

Hakaret Suçunun Oluşması Şartları:

  • Hakaretin, bir kimseye karşı yöneltilmiş olması gerekir.
  • Hakaretin, onur, saygınlık ve şerefine saldırı kastıyla yapılmış olması gerekir.
  • Hakaretin, aleni olması gerekir.

Hakaret Suçunun Cezası:

Hakaret suçunun cezası, mağdurun şikayetine bağlı olarak bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası veya beşbin güne kadar adli para cezasıdır.

Hakaret Suçundan Korunma Yolları:

  • Hakaret içeren sözlere veya davranışlara maruz kalmamak için sakin kalmaya ve öfke kontrolü yapmaya çalışmak önemlidir.
  • Hakaret eden kişiye karşılık vermemek ve onunla aynı seviyeye inmemek gerekir.
  • Hakaret olayı gerçekleştiği anda delil toplamak önemlidir. Bu deliller, tanık beyanları, ses veya görüntü kayıtları şeklinde olabilir.
  • Deliller toplandıktan sonra, en yakın Cumhuriyet Savcılığı’na veya Polis Karakolu’na başvurarak şikayette bulunmak gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular:

1. Hakaret suçu şikayete bağlı mıdır?

Evet, hakaret suçu şikayete bağlı bir suçtur. Mağdur şikayette bulunmadıkça, hakaret eden kişi hakkında soruşturma başlatılamaz.

2. Hakaret suçunun uzlaşmayla düşmesi mümkün müdür?

Evet, hakaret suçunun uzlaşmayla düşmesi mümkündür. Mağdur ve şüpheli, uzlaşma toplantısında uzlaşmaya varmaları halinde, hakaret suçu hakkında kovuşturma yapılamaz.

3. Hakaret suçunun zamanaşımı süresi nedir?

Hakaret suçunun zamanaşımı süresi, altı aydır. Hakaret olayının üzerinden altı ay geçtikten sonra, şikayette bulunulamaz.

4. Hakaret suçunun mağduru kim olabilir?

Hakaret suçunun mağduru, gerçek bir kişi olabileceği gibi, tüzel bir kişi de olabilir.

5. Hakaret suçu internet ortamında da işlenebilir mi?

Evet, hakaret suçu internet ortamında da işlenebilir. Sosyal medya platformları, forumlar ve diğer internet siteleri üzerinden yapılan hakaretler de hakaret suçu kapsamında değerlendirilir.

6. Hakaret suçundan dolayı tazminat davası açılabilir mi?

Evet, hakaret suçundan dolayı tazminat davası açılabilir. Mağdur, uğradığı manevi zarardan dolayı tazminat talep edebilir.

7. Hakaret suçundan dolayı ceza alan kişi tekrar hakaret ederse ne olur?

Hakaret suçundan dolayı ceza alan kişi, tekrar hakaret ederse, hakkında tekerrür hükümleri uygulanır. Tekerrür halinde, verilecek ceza artırılarak uygulanır.

8. Hakaret suçundan dolayı hangi mahkemeler yetkilidir?

9. Hakaretin karşılıklı olması halinde ne olur?

Hakarette karşılıklı olma halinde, her iki taraf da birbirlerine karşı şikayette bulunabilirler. Ancak, mahkeme, hakaretlerin eşit derecede olması ve olayın bir bütün olarak değerlendirilmesi sonucunda, her iki hakaret suçunun da işlendiğine karar verebilir. Bu durumda, her iki taraf için de ceza verilebilir.

10. “Gerçekleri açıklamak” hakaret suçunu engeller mi?

Hakaret suçu, bir kimseye yönelik onur, saygınlık ve şerefine saldırı kastıyla yapılmış söz veya fiiller olarak tanımlanmıştır. Gerçekleri açıklamak amacıyla kullanılan ifadeler, hakaret içerebilir ve suç teşkil edebilir. Bu durumda, kullanılan ifadelerin hakaret kastı ile mi yoksa gerçekleri açıklama amacıyla mı kullanıldığının tespiti önemlidir.

Önemli Not

Burada paylaşılan bilgiler hukuki danışmanlık kapsamında değildir. Bu makale bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, her vaka kendi koşulları içinde değerlendirilmelidir. Bir avukata danışmadan hukuki işlem yapılması tavsiye edilmez.

Ali Tümbaş Avukatlık Ofisi – Gaziantep

Kaynaklar:

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?