İçeriğe geç

Kadının Açtığı Boşanma Davasını Erkek Kabul Etmezse

Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse bu durumda anlaşmalı boşanma davasından söz etmek mümkün değildir. Kadının boşanma davası açtığı erkeğin kabul etmediği durumlarda çekişmeli boşanma sözkonusu olacaktır.

Bilindiği üzere de iki çeşit boşanma davası vardır; anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere. Kadının açtığı boşanma davasının erkek tarafından kabul edilmemesi, anlaşmalı boşanma davası statüsünde değerlendirilemeyeceği için burada söz konusu boşanma davası türü çekişmeli boşanma davası olacaktır.

Adından da anlaşılacağı üzere çekilmeli boşanma davasında tarafların çekişme yaşadığı yani mutabık kalamadığı bir ya da birkaç husus bulunur. Boşanmak isteyip istememek de bu ihtilaflardan biridir.

Taraflardan birinin boşanma yanlısı olması farklı nedenlere bağlı olabilir. Boşanmak istemeyen kişi, evini, eşini ya da evliliğini sevdiğini ve boşanmak istemediğini ifade edebilir fakat kimi durumlarda da boşanma taraftarı olmayan kişi muhatabına acı çektirmek, sıkıntı yaşamasını istemek gibi farklı sebeplerle de boşanmama taraftarı olabilmektedir.

Bunun yanı sıra kimi durumlarda da boşanmak istemeyen kişi; nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi boşanmanın sonuçları noktasında eşitle ortak paydada buluşamadığı ve bu nedenle hak kaybına uğrayacağını düşündüğü için boşanmak istememektedir.

İster erkeğin açtığı boşanma davası kadın tarafından ister kadının açtığı boşanma davası erkek tarafından kabul edilmesin her iki durumda da boşanmayı istememek boşanmanın sonucu değil sadece süresini etkiler. Zira çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına kıyasla daha uzun sürede neticelenir.

Kadın Erkeğe Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir?

Kadın erkeğe boşanma davası açarsa isteyebileceği haklar; çocuğun velayetini talep etme, tedbir / iştirak / yoksulluk / çocuğun tedbiri gibi nafaka türleri talebi, maddi – manevi tazminat, ortak mallardan hak talep etme ve ziynet eşyası alacakları isteme hakkına sahiptir. Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse de kadın tüm talepleri ile beraber boşanma davası açması hakkına sahiptir.

Erkek Boşanma Davası Açarsa Kadın Nafaka Alabilir Mi?

Nafaka verilirken mahkemenin dikkat ettiği konu mahkemeyi kimin açtığı değildir. Davayı kim açarsa açsın nafaka alma hakkı eşittir. Mahkeme, kimin nafaka almaya ihtiyacı olduğuna karar vererek nafakanın alınmasını sağlar. Eğer iki eşin de nafaka almaya ihtiyacı bulunmuyorsa çocuk olmadığı sürece kimse nafaka ödemeyecektir.

Boşanma Davasını Kimin Önce Açtığı Önemli Mi?

Boşanma davasının önce kimin açtığının hiçbir önemi yoktur. Eğer kim ilk olarak davayı açarsa mahkeme öncesi ödemelerini yapacaktır. Bunun dışında kimin davayı açtığı herhangi bir avantaj ya da dezavantaj sağlamaz.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Boşanma konusunda her iki eşin de isteğini belirtmeye hakkı vardır. Eğer kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ya da erkek boşanma davası açarsa kadın kabul etmezse dava çekişmeli dava olarak başlatılır. Davayı açan kişi haklı görülür ise evlilik sonlandırılır.

Boşanma Davasını Kadın Açarsa Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası süresinin davanın kimin tarafından açıldığı ile hiçbir ilgisi yoktur. Boşanma davasını kadın açarsa ne kadar sürer sorusunun cevabı erkeğin dava açtığı durumlarla aynıdır. Bu süre çekişmeli boşanma davaları için 300 gün, anlaşmalı boşanma davaları içinse 40 gündür.

Boşanma Davasını Kadın Açarsa Çocukların Velayetini Talep Edebilir Mi?

Boşanma davasını kadın açarsa dava sürecinde çocukların velayetini tedbiren, dava sonuçlandığında da kalıcı olarak talep edebilir.

Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir Mi?

Boşanma davasını kimin açtığının nafaka üzerinde etkisi yoktur. Kadın; boşanma davası sürecinde tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası gibi farklı nafaka türleri için talepte bulunabilir.

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?