İçeriğe geç

Şiddetli Geçimsizlik Olarak Kabul Edilen Boşanma Sebepleri

Geçim derdi diye bir tabir var, buradaki geçim kelimesini herkes ekonomik anlamda anlasa da aslında aile içi geçim meselesi açısından da bakmak lazım. Nitekim hiçbir ekonomik problemi olmasa da huzursuz çok insan var. Ne için peki. Cevap genelde aile içi geçimsizlik ile karşımıza çıkıyor maalesef.  Şu fani dünyada en önemli şey sağlık, sonra aile huzuru derim hep. Diğerleri bunlardan sonra gelir. Allah sağlığımızı ve yuvamizdaki huzuru elimizden almasın. Ama gel görelim ki gitgide aile huzuru bozulanların sayısı daha da artar oldu. Gelelim konumuza.  

Şiddetli geçimsizliğin veya evlilik birliğinin temelinden sarsılmasının pek çok nedeni vardır. Şiddetli geçimsizlik ya da evlilik birliğinin temelinden sarsılmasi olarak kabul edilen ve boşanma sebebi sayılan durumlara ilişkin örnek yargı kararlarını paylaşalım.

Öyleyse başlayalım.
1-Erkeğin, eşine fiziksel şiddet uyguladığı, yalın ayak evden ayrılmasına sebep olduğu, ailesiyle görüşmesini kısıtladığı anlaşılmaktadır. Bu halde evlilik birliğinin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir.

(Y2HD-K.2017/2186)

2-Davalı erkeğin birlik görevlerini yerine getirmediği, eşinin hamileliği ve doğum sonrası eşi ve ortak çocukla ilgilenmeyerek boşanmaya sebep olan olaylarda tam kusurlu olduğunun anlaşılmıştır.

(Y2HD-K.2016/14258)

3-Kocanın eve genellikle alkollü vaziyette ve geç saatte gelip erken saatte çıktığı, müşterek çocuk Ahmet Can yanında onun özenmesine yol açar şekilde alkollü içki içtiği olayda evlilik birliği temelinden sarsılmıştır.

(Y2HD-K.2011/1518)

4-Kadının, annesinin evliliğe müdahalesine izin vermesi ortak hayatı temelinden sarsacak ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik olarak kabul edilmiştir.

(Y2HD-K.2017/3565)

5-Davacı kadının ailesinin eşine hakaretine sessiz kaldığı boşanmaya sebebiyet veren olaylarda davalı erkeğin ağır kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. (Y2HD-K.2017/11348) 

6-Kadının eşine hakaret ettiği, davacı erkeğin ise eşine ve ailesine hakaret ettiği ve evin kilidini değiştirdiği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre evlilik birliğinin sarsılmasına sebebiyet veren olaylarda erkek ağır kusurludur. (Y2HD-K.2018/8793) 

7-Kadının eşinin sevmediğini söylemesi evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olur. (Y2HD-K.2017/3345) 

8-Kadının agresif olduğu ve eşine karşı saygısız davrandığı hallerde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. (Y2HD-K.2017/3388)

 9-Bir eşin diğer eşe gerçek dışı olgular isnat etmesi, yani iftira atması kusurlu bir hareket olup ortak hayat sürdürülemeyecek derecede evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu kabul etmek gerekir. (Y2HD-K.2013/9456)

 Genel olarak yargıya intikal etmiş şiddetli geçimsizlik sayılan örnekleri verdik. Dikkat edilecek olursa bir çok sorunun temelinde diğer eşe saygı duyma ve empati yapma eksikliği var. Değerli okurlar, sakin olmak, saygili olmak, eşinizin parladığı anda en azından sessiz kalmak ve sorunu öfkeyle değil konuşarak çözmeye çalışmak her zaman kazandırır, yuva zor kurulur ama bozması kolaydır. Ailemizin kıymetini bilelim. Saygılarımla… 

Gaziantep Barosu Avukatı 

Av.Ali Tümbaş

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?