İçeriğe geç

2022 Haziran Ayı Nafaka Artış Üfe Oranı

ÖNEMLİ!

BU YAZI BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP OFİSİMİZİN ÇALIŞMA ALANI DIŞIDIR.
LÜTFEN BU KONUDA OFİSİMİZİ ARAMAYINIZ.

Nafaka Artışı Hesaplama – Mahkeme tarafından boşanma kararında nafakanın önümüzdeki yıllarda yeniden hükme gerek kalmaksızın TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından belirlenecek ÜFE artış oranında arttırılması kararı verildiyse bu durumda nafakanın bağlandığı ve başlatıldığı tarih esas alınarak her yıl aynı ayda olmak üzere TÜİK tarafından belirlenecek ÜFE artış oranında geçerli nafaka miktarının arttırılması gerekmektedir.

Nafaka Artışı Hesaplama

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ( 2013/1557 E. – 2015/2021 K.) kararına göre; TÜİK’in yayınladığı ÜFE 12 aylık ortalama artış oranı nazara alınmak suretiyle nafaka artışının yapılması gerekmektedir.

Boşanma davasında nafaka hesaplaması nasıl yapılır? 

Boşanma davasında nafaka hesaplaması; kişinin geliri, kişinin üzerine kayıtlı olan gayrimenkul, mal varlıkların, ek gelirin ve aldığı maaş gibi gelir düzeyi tespit ve analiz edilmesiyle nafaka hesaplaması yapılır. Nafaka ödeyecek kişinin aldığı maaşın %25 yani 4/1’i olacak şekilde hesaplamasının ardından karar ile hesaplanan tutar alacaklıya nafaka olarak bağlanır.

Nafaka talep edilen kişinin geliri asgari ücret bile olsa asgari ücretle çalışan kişinin nafaka hesaplaması yapılırken mahkeme kişinin durumunu zorlamayacak şekilde nafaka ödemesine karar vermektedir. Bağlanacak olana ya da bağlanan nafakalar, kişinin tamamıyla ekonomik ve sosyal durumu göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. 

Nafaka Yasası Son Durum 2022

Türk Medeni Kanunu 175. maddeye göre, Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Maddede geçen “süresiz” kelimesi nedeniyle birçok kişi mağdur olmaktadır. Boşanmalarına rağmen yıllarca nafaka ödemeye devam eden kişi sayısı pek de azımsanacak değildir. Son zamanlarda çıkan nafaka tepkisinden sonra nafaka için yeni bir düzenleme yapılması planlanıyordu. Bu planlama meclis tarafından bu yıl gündeme alınacak.

Düzenleme ile “nafaka ödeme süresine üst sınır konulması” ve “evlilik süresine göre nafaka ödenmesi” sağlanacak.

2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl, 15 yılın üzerindeki evliliklerde evlilik süresi dikkate alınarak nafaka verilmesi planlanıyor.

Süre sınırında takdirin tarafların durumuna göre hâkimde olacağı belirtiliyor. Hâkim, nafakayla ilgili karar verirken, ‘eşlerin iş ve gelir durumunu’ dikkate alacak.

Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu üyeleri, mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istiyor, bu doğrultuda seslerini duyurmaya çalışıyor. Yeni nafaka düzenlemesi yapılarak süresiz nafaka konusunun çözüme kavuşturulması, adaletin sağlanması bekleniyor.

Nafaka Davası Harç ve Vekalet Ücreti

Nafaka artırım davalarında harç, nispi harca tabidir. Davanın nisbi harca tabi olması demek davanın açıldığı miktara göre değişkenlik gösterilmesidir. Bu nedenle nisbi harç, nafaka dava miktarına göre değişkenlik gösterebilecektir.

Bu konu hakkında benzer makalelerimiz için tıklayın

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now