İçeriğe geç

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı, evlilik birliği içinde tarafların ve taraflar adına 3. kişilerin aldığı tüm malların evliliğin sona ermesi sırasında paylaşılmasıdır.

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı taraflarca hazırlanacak ve mahkemece onaylanacak bir boşanma protokolü ile olur.

Bilindiği üzere evlilik birliğinin sona ermesi, evliliğin iptali, ölüm yahut boşanma ile gerçekleşebilir. Boşanmada ise, mahkemenin kabul edeceği sebeplerin ortaya konulması boşanma için gerekli sayılmıştır. Bu geçerli sebeplerden biri olan her iki eşin boşanma konusunda anlaşmış olmaları halinde anlaşmalı boşanma davası açılacak ve evlilik mahkeme önünde gerçekleşecek beyan ile sona erecektir.

Anlaşmalı boşanmada eşlerin mal paylaşımı tarafların avukatlarınca hazırlanacak boşanma protokolü ile olur.
Anlaşmalı boşanma davasının kabul edilebilmesi için tarafların evliliğinin en az 1 yıl sürmüş olması aranmaktadır. Bu süre dolmadan önce açılan anlaşmalı boşanma davası, ön şartın yokluğu nedeniyle reddedilir.

Anlaşmalı boşanma davasında, tarafların avukatları, tarafların mevcut mal varlığına yönelik hükümler içeren bir boşanma protokolü hazırlarlar.

Bu boşanma protokolü, anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı konusunu düzenler.

Protokolde, tarafların evlilik içinde aldıkları ev, araba, ev eşyaları, düğünde takılan ziynet eşyaları, evlilik içinde yatırım amacıyla biriktirilen altın ve diğer takılar, eşe doğum günü, yılbaşı gibi günler için alınmış olan hediyeler, bireysel emeklilik sözleşmeleri, eşin babası, annesi, kardeşi gibi kimselere mal edinmesi vb. için yapılmış olan yardımlar gibi değer içeren içermeyen her türlü maddi varlık yer alabilir. Bunlar yanında tarafların kişisel malları, evlilik öncesinde çeyiz ve hatıra olarak getirdikleri eşyalar da protokol ile düzenlemeye tabi tutulabilir.

Protokolde, geleceğe matuf olarak örneğin kredi ödemeleri, borç ödemeleri, alacaklar, henüz tapusu alınmamış gayrimenkuller de paylaşıma tabi tutulabilir.

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı düzenlenen protokolün, mahkeme önünde yapılacak irade açıklaması sırasında da kabul edilmesi gerekir. Bu protokol, duruşmada kabul edilmediği takdirde dava, çekişmeli hale döner; bu durumda mahkeme boşanma davasını çekişmeli yargı üzerinden sürdürür. Tarafların boşanma davasının açılmasına neden olan olaylardaki kusurları gösterecekleri delillerle tespit edilmeye ve tarafların ekonomik-sosyal durumları yönünden bu kusura karşılık gelen maddi ve manevi tazminata hükmedilir. Ev eşyaları, ziynet alacakları, gayrimenkul, araçlar ve bankadaki birikimler gibi mal varlığının paylaşılması için ayrıca dava açılması gerekir.

Kişisel malları ise şu şekilde sıralamak mümkündür; Tarafların farklı kişilerden alacağı manevi tazminat boşanmada hangi mallar paylaşılmaz sorusunun cevaplarından biridir. Buna ek olarak evlenmeden önce eşlerden birine ait olan malın takası ya da satışıyla alınan mal da paylaşılamayacak kişisel mallar arasındadır

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır? Taraflar evlilik birliği içerisinde edinmiş olduğu mallar üzerinden ilk olarak bir anlaşmaya varmalıdır. Mal olarak örnek vermek gerekir ise araç, taşınmaz, bankadaki paralar, düğünde takılan altınlardır. Anlaşma sağlanması halinde protokol maddesine geçirmelidirler.

Taraflar bir kişinin boşanma sürecinde evde kalması için anlaşmaya varma hakkına sahiptirler. Anlaşmaya varılıp, boşanma sürecinde evde kalan olarak belirlenecek kişi mahkemeye iletilirse, bilgisi iletilen kişi tapulu evde kalır.

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?