İçeriğe geç

Avukatsız Bosanma Davası Açma ücreti 2022

AVUKATSIZ ANLAŞMALI BOŞANMA ÜCRETİ 2022

Anlaşmalı boşanma davasının toplam maliyeti ; davanın avukatsız açılması durumunda 600 veya 700 TL civarındadır. Yukarıda bahsettiğimiz asgari 5100 Türk Lirası ücret avukata ödenmeyeceğinden ; avukatsız anlaşmalı boşanma ücreti daha az maliyetlidir. Avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen kişiler ; hazırladıkları anlaşmalı boşanma dilekçesi ile mahkemeye başvurmalıdır.

Boşanma dilekçesinin ekinde anlaşmalı boşanma protokolüne de yer verilmelidir. Mahkemeye başvuru esnasında davacıdan mahkemeler ve maliye veznelerine harç ve gider avansı ödenmesi istenmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere ; avukatsız anlaşmalı boşanma masrafı 600 veya 700 Türk Lirasını geçmeyecektir. Bu masraflar 2022 yılı için bu şekilde belirlenmiş olup her yıl artmaktadır. Ödenen bu tutarlardan bakiye gider avansı dava sonunda iade edilir. Harçlar ise dava sonunda iade edilmemektedir.

Boşanma Davalarının Masraflarını Belirleyen Etkenler

Boşanmak isteyen çiftlerin karşılaması gereken masraflar Türkiye Barolar Birliği tarafından iletilir ve bu fiyatların altında işlem yapılamaz. Boşanma davalarının masraflarını belirleyen etkenler dava türüne göre değişse de 2022 yılı için taban fiyat tüm boşanma davalarında 3400 TL’dir.

Davanın uzaması, taraflar arasındaki ilişkinin karmaşık bir hal alması, hakim tarafından dava ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlardan belge istenmesi, davada dinlenecek tanık sayısı fiyatlar üzerinde doğrudan etkilidir. Boşanma davası açma ücreti 2022 tablosunda bu tür detaylar da dikkate alınır.

Boşanma davası açmak kaç para?

2022 yılı için belirlenen başvuru harcı 45 TL olup bilirkişi raporunun talep edilmesi, tanık dinlenmesi durumları için 1000 TL gider avansı yatırılmalıdır.

Boşanma davası açmak için ne kadar para gerekli?

2022 yılı için belirlenen başvuru harcı 45 TL olup bilirkişi raporunun talep edilmesi, tanık dinlenmesi durumları için 1000 TL gider avansı yatırılmalıdır.

Boşanmada mahkeme masraflarını kim öder?

Boşanmalarda mahkemeye öden masrafları önce davayı açan kişi öder. Yine boşanmalarda masrafların tamamını davayı kaybeden taraf öder.

Avukatsız Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

Boşanma davaları, eşlerden birinin ikamet ettiği adresin bağlı olduğu bir aile mahkemesinde açılır. Eğer adresin bulunduğu bölgede aile mahkemesi yoksa, boşanma davalarına Asliye Hukuk Mahkemeleri bakar.

Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açabilmek için ilk işlem aile mahkemesi ya da asliye mahkemesine bir boşanma talebiyle dilekçe verilmesidir. Dilekçe verilirken eşlerin nüfus bilgileri ve tebligatların yapılabilmesi için adres gereklidir.

Avukatsız Boşanma Dilekçesinde Neler Yazılmalı?

Mahkemeye yazılacak olan dilekçede boşanma gerekçeleri açıkça ve doğru bir şekilde yazılmalıdır. Bu gerekçelere ek olarak karşı taraftan ve mahkemeden talepler de belirtilmelidir.

Dilekçede boşanmak istediğiniz eşinizin kimlik bilgileriyle birlikte ikamet ettiği adresi farklıysa o da yazılmalıdır. Dilekçeyi verirken ilgili adliyenin veznesinden gereken harç ve masrafa ilişkin ödemeleri yaparak, ödemeye ilişkin belgeleri de dilekçeye eklemek gerekir.

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?