Değerli okurlar, hepimizin kimi zaman seyahatte, kimi zaman düğünde, kimi zaman iş hayatında ve başka gerekçelerle araç kiralama ihtiyacımız olmakta. Artık devir eskisi gibi de değil. İmkânlar bu anlamda geniş. Tabi para varsa imkân var. Ya da kredi kartı sağ olsun.
Öyle ya da böyle araç kiralayınca bir bedel ödemiş olsak da emanet araba ile trafiğe çıkıyoruz. Allah korusun ya kaza bela olsa aracın başına bir iş gelse ne olacak? Hatır için aldığımız bir araç değil, parasını ödedik de aldık, şirket de ticaret yapıyor bu riskleri göze alacak deyip tüm sorumluluğu üstümüzden atacak mıyız? Yoksa tüm sorumluluğu üstlenip zararları üstlenecek miyiz?
Ülkemizde son yıllarda özellikle artan merdiven altı Rent A Car/Araç Kiralama firmalarından kiralanan araçlarda birçok sıkıntılar çıkmaktadır.
Söz konusu firmalardan kiralanan araçlarda Kiralama Kaskosu bulunmaması nedeniyle araç kiralayan kişilerin yapmış oldukları trafik kazalarında, kusurun karşı tarafta bulunsa dahi aracın tamir süresince çalışamaması nedeniyle kira bedeli, araçta meydana gelen hasar bedelleri, araçta meydana gelen değer kaybı bedeli, aracın pert olması nedeniyle araç bedelleri talep edilebilmektedir.
Söz konusu araçlar kiralanma aşamasında alınan boş senetler nedeniyle, yüksek bedelli icra takipleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Yine meydana gelen hasarlar halk deyimiyle şişirilip istenmektedir. Kötü niyetli bozuk araçları siz bozdunuz ithamları ile paralar talep edilebilmektedir. Özellikle Gaziantep ilimizde böyle hareket eden işletmelerin mağduru çok fazla. Mesleğimiz gereği karşılaştığımız olayların sayısı bir hayli fazlalaştı.
Bu aşamada özellikle imzalanmış olan kiralama formu altında bulunan ve ayrıca imzalatılan boş senetler nedeniyle vatandaşlar çok fazla mağdur olmaktadır. Siz boş senedinizi aldığınızı zannederken senedin bir tanesini kiralama firmasında bırakabilmektesiniz.
Yıllar sonra söz konusu senet bir icra takibi ile karşınıza çıkmakta, senedin birçok kez el değiştirmesi nedeniyle, hiç tanımadığınız kişiler kapınıza icra memurları ile gelebilmektedir.
Türk Ceza Kanununda özellikle bedelsiz senedin icraya konulması suç olarak değerlendirilerek, bu şekilde hakkınızda başlatılan icra takiplerinde Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak olan şikâyet ile kurtulmak mümkündür.
Araç kiralama firması tarafından icraya konulan Senedin (kambiyo senetlerinin) kendilerine has özellikleri nedeniyle icra takibine doğrudan itiraz edilememekte, bu konuda dava açmanız gerekmektedir.
Bu sebeple icra dairesine ben bu borcu ödedim benim borcum yok şeklinde bir dilekçe vermekle süreç sona ermeyecek olup bu konuda bir avukat ile görüşmenizde fayda var.
Tabi neden böyle bir şey yaşayasınız ki. Bizden size tavsiye senet imzalatan yerden araç kiralamayın, kiraladığınız araca mutlaka gün sayısına uygun aracın çalınması dâhil tüm riskleri teminat altına alan bir kasko yaptırın, yola öyle çıkın.
Ayrıca yaşanan mağduriyetlerin çok fazla artması ve bazı kere kanuni yoldan çözüm üretilememesi salt bu konu ile ilgili yasal düzenlemeler gerektirdiğini de ortaya çıkarmıştır. Devletten beklentimiz sorunları ortadan kaldıracak ya da en aza indirecek yasal düzenlemeler yapmasıdır. Araç kiralama şirketleri belli kriterlere tabi olmalı, bu şirketler üzerindeki denetimler artırılmalı, trafiğe çıkan aracın vatandaşa bu yönde ek bir külfet çıkmasına sebep olunmadan şirket tarafından kasko ve sigorta yaptırılması zorunlu kılınmalı gibi düzenlemeler. Düzenleme gelir gelmez, siz siz olun neye imza attığınıza dikkat edin. Saygılarımla….
Gaziantep Barosu Avukatı
Av.Ali TÜMBAŞ