İçeriğe geç

Velayet Davası Ne Kadar Sürer

Boşanmadan Velayet Davası Açılır Mı?

Velayet davası kapsamında öncelikli olarak velayetin tanımı ve sorumluluklarına dair bilgi sahibi olunması gerekir. Henüz reşit olmamış tüm çocuklar anne babalarının velayeti altındadır. 15 yaşını doldurmuş olan çocukların anne ve babalarının izni ile ergin kabul edilmesi ve velayet kapsamında çıkarılması mümkündür. Bu genel olarak erken yaşta aile rızası ile evlenmek isteyen kişilerin uyguladıkları bir prosedürdür. Anne babanın evli olması durumunda bu velayet iki ebeveyne de eşit olarak aittir.

Velayet davası açmak isteyen kişilerin başvurmaları gereken yetkili mahkeme aile mahkemeleri olacaktır. Aile mahkemeleri dışında herhangi bir mahkemeye dava açıldığı zaman görevsizlik kararı verilecektir. Mahkemenin açılması gerekli olan belgelerin düzenlenmesi ve kişilerin sürece ilişkin bilgilendirilmesi konusunda alanının uzmanı olan ve aynı alanda daha öncesinde olumlu sonuçlar alan avukatlar ile iş birliği yapmak çok daha verimli olacaktır.

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Geçici Velayet

Velayet davası kapsamında velayetin değiştirilmesi ve diğer hususlara ilişkin dikkate alınması gereken temel noktalar;

Velayet değiştirilmesinin sonrasında bir ebeveynden diğerine verilmesi durumunda eğitim, öğretim, bakım fiziksel ve ruhsal sağlıktan velayete sahip olan ebeveynin sorumlu olacağı bildirilmelidir.
Eğer evlilik birliği dağılıyorsa bu süreçten çocukların en az etki ile ayrılmaları için özel bir hassasiyet gösterilmektedir. Velayetin değiştirilmesi hususunda da ana kıstas çocuğun iyiliği ve faydasıdır. Alınan tüm kararların bu çerçevede değerlendirilmesi istenmektedir.

Bir velayet sahibinin değiştirilmesi konusunda başvuru yapıldığı zaman ebeveynlerin konuya dair isteklerinden ziyade bu değişimden ya da mevcut durumdan çocuğun olumlu yönde nasıl etkileneceğidir. Açılan her velayet değişim davası olumlu sonuçlanmayacaktır. Hakim mevcut durumun çocuğun sağlığı için daha iyi olduğu kanaatine varırsa değişim talebi reddedilecektir.
Velayet davası açma sürecinde çocukların iyiliği en temel unsur olarak kabul edilmektedir. Çocukların hangi ebeveynin yanında mental ve fiziksel olarak daha sağlıklı olacakları göz önünde bulundurularak karar verilecektir.

Ortak Velayet Nedir ?

Ortak velayet, evlilik birliğinde başlayan ve boşanma sonrasında aksi talep edilmedikçe devam eden velayet hakkıdır. Ortak velayette her iki ebeveynin velayet hakkı olup çocuğun tüm sorumluluklarında eşit söz hakkına sahip olacaktır.

Eğer bir boşanma veya ayrılık durumu söz konusuysa, taraflar velayet için farklı talepleri varsa bunu belirtmelidirler. Örneğin anlaşmalı boşanma davasında velayete ilişkin tarafların vermiş olduğu karar protokol maddesinde düzenlenmelidir.

Velayet Davası Ne Kadar Sürer ?

Velayet davaları, davanın görüldüğü şehrin ve mahkemenin dosya yoğunluğuna göre değişkenlik göstermekte olup, ayrıca günümüzde birçok farklı etken nedeniyle yargılama süreleri uzamaktadır.

Velayet Davası Nerede Açılır ?

Velayetin değiştirilmesi davası aile mahkemelerinde görülmektedir. Aile mahkemelerinin olmadığı mahkeme bölgelerinde görevli mahkeme ise asliye hukuk mahkemeleridir. Yer yönünden yetkili mahkeme ise davalının dava tarihindeki yerleşim yeridir. Ancak yer yönünden kesin yetki durumu bulunmamaktadır.

Çocukların Durumu

Çocukların psikolojik ve fiziksel açıdan etkilenmemesi için boşanmadan velayet davası açılması, koruyucu aile olarak mümkündür. Ancak boşanma olduğu takdirde, velayet durumu da tam anlamıyla anne ya da babaya geçer. Bu durum hukuki boyutta kesinlik kazandığı takdirde, diğer taraftan çocuğa ilişkin zararlı bir durum var ise bu da engellenir.

Aynı zamanda yalnızca evler ayrıldığın zaman velayet davasının açılması da, Türk Medeni Kanunu içerisinde bulunmaz. Bu durum karşılıklı olarak kişilerin sağlıksal problemlerine göre de değişkenlik sağlar. Anne ya da babadan herhangi birinin sağlık problemi çocuğun ileriki yaşamında etkileyecek biçimde ise bu velayet davası, koruyucu aile niteliği taşıyarak alınır. Ancak boşanma ile birlikte velayet hakkı olduğu takdirde çocuğun sağlığı ve psikolojik açıdan durumu, daha net bir şekilde korunur.

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Geçici Velayet

Geçici velayet kavramı, tedbirli velayet olarak da adlandırılır. Boşanma davaları, anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davaları olarak farklılık gözetir. Anlaşmalı boşanma davaları, genel olarak kısa bir sürede sonuçlanır ve mahkeme kararıyla tamamlanır. Çekişmeli boşanmada ise durum daha farklıdır. Burada süreç uzun olur ve belirli bir zaman geçer.

Dava esnasında ortada çocuk ya da çocuklar var ise velayetin mahkeme süresi boyunca kimde kalacağına karar verilmesi, geçici ya da tedbir amaçlı velayet olarak adlandırılır. Dava belirli bir süreden sonra onay almışsa, çocuk ya da çocuklar, anne ve babada kalmışsa burada tekrardan velayet değiştirme davası açabilir. Değiştirilme davasının açılması için çeşitli sebepler bulunur. Bu sebepler hakim karşısında onay aldıktan sonra velayet değiştirilme davası, hakimin ispatlar ve nedenleri ile birlikte kesinlik alır. Ancak bu süreçte uzundur. Avukatın müvekkili ile birlikte velayet değişikliğine ilişkin ispatları, dosya içerisinde bulundurması gerekir.

Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?