İçeriğe geç

NETTEN BRÜTE- BRÜTTEN NETE MAAŞ HESAPLAMA

NETTEN BRÜTE- BRÜTTEN NETE MAAŞ HESAPLAMA

BRÜT MAAŞ; işçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, kesintiler ve vergilerin de dahil olduğu işveren tarafından maaş olarak ödenen toplam tutardır. 

NET MAAŞ; SGK primi, damga vergisi, gelir vergisi gibi kesintiler yapıldıktan sonra çalışanın eline geçen esas paradır.

İşçi alacakları davasında davanın net maaş üzerinden mi brüt maaş üzerinden mi açıldığı ve talebin net mi brüt mü olduğu bilirkişi raporu alınırken ve tahsil aşamasında büyük önem arz etmektedir. 

Genellikle iş davalarında bilirkişiler brüt üzerinden hesaplama yapar ve alacak kalemlerini brüt olarak belirler. Yine mahkeme de gerekçeli kararında bilirkişi raporu ile bağlı kalarak bu alacak kalemlerine brüt üzerinden karar verir. Ancak gerekçeli kararın verilmesinden sonra çıkan işçilik alacaklarının tahsili noktasında icra takibi başlatılacak ise bu alacak kalemlerinin brütten nete çevrilmesi gerekmektedir. Aksi halde davalı işveren tarafından icra takibine itiraz edilmekte ve işçi aleyhine bir durum ortaya çıkmaktadır.

Bu noktada brütten nete ve netten brüte maaş ve alacak kalemi hesaplaması yapan bir çok uygulama bulunmaktadır. Ancak çoğu zaman bu uygulamalar güvenilir olmamaktadır. Hesaplama yapıldıktan sonra yine de kontrol edilmesi şarttır. 

Konuya İlişkin Sıkça Sorulan Sorular

Özet geçmek amacıyla brütten nete hesaplamanın bir formül haline getirilmesi de sağlanabilir. Bu formül, “Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi” şeklindedir.

Öncelikli olarak netten brüte maaş hesabı yapabilmek için maaş düzeyinin en az asgari ücret düzeyinde olması gerekmektedir. Eğer kendiniz hesaplamak isterseniz Brüt Maaş= Net Maaş/ 0.71491 formülünü kullanarak da hesaplama yapabilirsiniz.

Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL’dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL’dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.

Makalemizi Oylar Mısınız? post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat Ali Tümbaş

Fatih, Fevzi Çakmak Blv. No:139, 27080 Şehitkamil/Gaziantep

Call Now

WharsApp
Avukat Ali Tümbaş
Merhaba ben Avukat Ali Tümbaş, Size nasıl yardımcı olabilirim?